P1A6172

Grøn ammoniak fra Esbjerg kan få nøglerolle

Med etableringen af Green Fertilizer Denmark er Danmark et stort skridt nærmere at kunne realisere en klimavenlig gødningsproduktion baseret på grøn ammoniak. Et ambitiøst tiltag, der styrker både forsyningssikkerhed og grøn omstilling. Det vækker glæde hos HØST PtX Esbjerg, der er tiltænkt en stor rolle.

Dagens nyhed om, at de fire store andelsselskaber DLG, Danish Agro, Arla og Danish Crown sigter på at etablere klimavenlig produktion af gødning, skaber naturligvis glæde hos HØST PtX Esbjerg. Her er det nemlig planen at producere den afgørende bestanddel i fremtidens gødning – grøn ammoniak.

Bæredygtig produktion i Esbjerg 

- Vores mål er at skabe en bæredygtig produktion af grøn ammoniak her i Esbjerg, hvor vi reducerer udledningen af CO2 fra produktionen med ca. 90%. Det er derfor særdeles positivt, at så store interessenter inden for dansk landbrug er klar til at tage syvmileskridt i forhold til at reducere udledningen af CO2 i landbruget. Med dette tiltag skaber vi altså et fantastisk afsæt for at accelerere den grønne omstilling, hvilket er afgørende for både landbruget, naturen og klimaet, fastslår projektdirektør for HØST PtX Esbjerg, David Dupont-Mouritzen, der ser ideen om en dansk gødningsproduktion som et kvantespring fremad.

Uafhængig af russisk import i fremtiden

- Vi skal naturligvis altid være opmærksomme på, hvor meget gødning vi udleder, men brugen af grøn strøm til produktionen af grøn gødning, har stor indvirkning på CO2-udledningen fra planteproduktion. Den produktion er afgørende i årene fremover, hvor vi også skal frigive areal til vild natur. I tillæg har vi alt mulig grund til også at gøre os selv fri af den russiske produktion, som traditionelt har stået for cirka halvdelen af den europæiske kunstgødning. Det er dermed også en afgørende indsats for selvforsyning af fødevareproduktion og forsyningssikkerhed, som kan blive håndteret her.

Forhindringer skal fjernes

Erhvervets ønske om etablering af en dansk gødningsproduktion gør det dog ikke alene, og David Dupont-Mouritzen håber, at arbejdet omkring Green Fertilizer kan fungere som katalysator for yderligere udvikling af understøttende rammevilkår og incitamentsstrukturer.

- Det er tydeligt, at der fra politisk side er stort fokus på den grønne udvikling, hvilket vi også kan se med al tydelighed i denne valgkamp. Mit håb er nu, at de politiske ambitioner forplanter sig på en måde, så vi fremadrettet kan sætte tempo på den grønne omstilling. Som på flere andre områder er der behov for at fjerne de lovgivningsmæssige forhindringer og uklarheder, der holder udviklingen tilbage. Som erhverv skal vi have muligheden for at rykke hurtigt på den grønne agenda, og i dag viser fire af de bærende selskaber indenfor dansk landbrug, at de er villige til at gå den grønne vej, konstaterer David Dupont-Mouritzen, der ser frem til den forestående proces.

Power-to-X åbner for endnu et eksportområde

- Vi tager del i arbejdet om at skabe en dansk produktion af grøn kunstgødning, og Green Fertilizer Denmark har et meget stort potentiale i denne sammenhæng. Endda så stort, at der ligefrem kan blive tale om et nyt dansk eksporteventyr – udover at kunne gøre hele dansk landbrug selvforsynende med klimavenlig kunstgødning. Selvom vi ikke direkte er partnere i projektet, så er vores ønsker så meget i samklang, at det kun er naturligt, at vi også fremadrettet har et tæt samspil. Power-to-X er afgørende i denne proces, og derfor bidrager vi gerne til både dette og andre bæredygtige projekter.

Foto/DLG: (Left to right) Henning Haarh, Group CEO Danish Agro, Kristian Hundebøll, CEO DLG, Peder Tuborgh, CEO Arla Foods & Jais Valour, Group CEO Danish Crown