Sign right web RSP0081

Om os

Organisation

HØST er et projektselskab under Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). CIP er et fondsforvaltningsselskab, der har specialiseret sig i infrastrukturprojekter indenfor energisektoren, og selskabet er i dag et af verdens største indenfor vedvarende energi. Med etableringen af deres ottende fond ’Energy Transition Fund’ (ETF) har CIP aktivt påtaget sig en rolle i den globale omstillings næste fase, hvor fokus er på grøn kemi og grønne brændsler. HØST PtX Esbjerg er det første investeringsprojekt i ETF på dansk jord, og projektet ledes og drives i det daglige fra CIP’s projektkontor i Esbjerg.

Projektbeskrivelse

HØST PtX Esbjerg er et førende dansk Power-to-X (PtX) projekt, der ved hjælp af elektrolyse på industriel stor-skala skal producere ammoniak. Anlæggets eneste energikilde er elektricitet fra sol og vind, som det er i stand til at anvende og lagre. Baseret på denne CO2-fri produktionsform skal HØST PtX Esbjerg fremstille grøn ammoniak til brug i fremstillingen af kunstgødning og som brændsel til skibe.

Dekarbonisering

Ved hjælp af grøn ammoniak bidrager HØST PtX Esbjerg til at reducere CO2-udledningen fra sektorer såsom landbruget, skibsfarten og de tunge fremstillingsindustrier, der hidtil har savnet reelle alternativer til fossile energikilder. Overskudsvarmen fra anlægget vil desuden blive anvendt til CO2-fri opvarmning af 15.000 husstande i Esbjerg, Varde og på Fanø, hvilket reducerer det lokale forsyningsselskabs klimaaftryk. Desuden er det 1 gigawatt store anlæg den ideelle aftage-partner til de store mængder vedvarende energi, der vil blive produceret fra de kommende offshore vind-udbygninger i Nordsøen.

Projekt partnere

Fordi HØST PtX Esbjerg har så stort et potentiale for at dekarbonisere landbrug og skibsfart, har fem af Danmarks industrigiganter forpligtet sig til at aftage den grønne ammoniak fra anlægget. Det drejer sig om DLG, Danish Crown og Arla, som vil anvende ammoniakken i kunstgødning, samt DFDS og Maersk, som ser ammoniak som fremtidens brændsel til deres skibe. Det lokale forsyningsselskab DIN Forsyning og Esbjerg Kommune er også samarbejdspartnere for HØST PtX Esbjerg projektet med henblik på at realisere sektorkoblingspotentialet og fuld energiudnyttelse.

Næste skridt i den grønne omstilling

HØST PtX Esbjerg er et af de første PtX anlæg i Europa på gigawatt-skala og bidrager dermed til at sætte fart på den grønne omstilling og nå målet om et CO2-neutralt samfund i 2050. Derudover har projektet potentiale til at kickstarte en ny industri i Esbjerg og i Danmark indenfor den næste generation af grønne teknologier, som har fokus på lagring og videreforarbejdning af grøn energi.

Om Copenhagen Infrastructure Partners

CIP er et fondsforvaltningsselskab specialiseret i infrastrukturprojekter indenfor energisektoren såsom offshore vind, onshore vind, solceller, biomasse, affaldsenergi, transmission, lagring og andre energityper såsom PtX. 

  • CIP blev etableret i 2012 af topchefer fra energibranchen med PensionDanmark som hovedinvestor
  • CIP ledes af 32 partnere med omfattende brancheerfaring
  • CIP råder over ~250 eksperter fordelt på 30 nationaliteter med ekspertise indenfor finansiering, opkøb, ingeniørfaget, teknologi, konstruktion og projektledelse
  • CIP forvalter ca. DKK 120 mia. fordelt på otte fonde med hovedsageligt institutionelle investorer
  • CIP har hovedkontor i København og 15 projektkontorer fordelt på 9 lande
  • HØST PtX Esbjerg har projektkontor i Esbjerg